Anesthesiemedewerker

 

De functie

Op de operatieafdeling kun je worden opgeleid tot anesthesiemedewerker. Een anesthesiemedewerker controleert vóór de operatie alle benodigde anesthesiologische apparatuur op de operatiekamer, ontvangt de patiënt en begeleidt deze naar de operatiekamer.

Op de operatiekamer verzorgt de anesthesiemedewerker samen met de anesthesioloog de anesthesie. Dit kan een algehele narcose zijn of bijvoorbeeld een ruggenprik. Tijdens de operatie bewaakt de anesthesiemedewerker continu de vitale functies van de patiënt zoals de ademhaling en bloeddruk en anticipeert hierop indien nodig.

Binnen het vakgebied Anesthesiologie zijn veel ontwikkelingen op het gebied van zorg en technologie. Dit vraagt van de anesthesiemedewerker meer professionaliteit en verantwoordelijkheid. Kortom, het is een uitdaging om voor deze functie te worden opgeleid.

De opleiding 

In samenwerking met Saxion Hogeschool uit Enschede en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen biedt het Slingeland Ziekenhuis twee verschillende routes aan voor de opleiding tot anesthesiemedewerker.

Route 1:

  • Bij het Saxion volg je de vierjarige opleiding tot HBO-verpleegkundige en tegelijkertijd de OKC-route voor de opleiding tot anesthesiemedewerker.
  • Na vier jaar behaal je twee diploma’s: het HBO-V diploma en het CZO-diploma anesthesiemedewerker.
  • Vanaf het derde leerjaar ga je één dag per week naar Saxion en werk je vier dagen op de operatiekamer.

Route 2:

  • Aan de HAN volg de inservice-opleiding tot anesthesiemedewerker. De opleiding duurt gemiddeld 2 jaar en 9 maanden.
  • Je behaalt het CZO-diploma anesthesiemedewerker.
  • Na de eerste twee modules, met vooral theoretisch onderwijs op school, ga je vanaf de derde module één dag per week naar de HAN en werk je de ene week drie dagen en de andere week vier dagen op de operatiekamer van het ziekenhuis.
  • Voor toelating tot de HAN heb je minimaal een HAVO-diploma of een MBO-4 diploma nodig.

In beide situaties heb je gesolliciteerd naar een opleidingsplaats in het Slingeland Ziekenhuis en krijg je een leer-arbeidsovereenkomst tijdens de opleiding.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie en de mogelijkheid tot zij-instroom op de website van Saxion en de HAN . Of neem contact op met onze praktijkopleiders via ocpraktijkopleiders@slingeland.nl.

 

Videoclip