Operatieassistent

Op de operatieafdeling kun je worden opgeleid tot operatieassistent. Een operatieassistent bereidt de operatiekamer voor, zodat de operatie kan plaatsvinden. Verdere taken zijn:

  • Omlopen, waarbij je de schakel bent tussen het operatieteam dat steriel staat en alles daar omheen. De taken van de omloop zijn bijvoorbeeld het aansluiten van medische apparatuur, aangeven van steriele hulpmiddelen, en administratieve taken.
  • Assisteren, waarbij je net als de chirurg steriel staat en m.b.v. instrumentarium en/of je handen echt in het operatiegebied werkt om de chirurg te ondersteunen.
  • Instrumenteren, waarbij je verantwoordelijk bent voor de instrumenten en alle andere materialen en vloeistoffen die nodig zijn bij de operatie. Je geeft deze aan wanneer de chirurg ze nodig heeft en anticipeert hierbij voortdurend op wat je ziet en hoort.

Het vak operatieassistent is een afwisselend en dynamisch vak, waarbij de voortdurende technische en chirurgische ontwikkelingen ervoor zorgen dat je eigenlijk altijd aan het leren blijft. Je vormt een hecht team met de chirurg, de overige operatieassistenten en de anesthesie, waarbij je samen voor zorgt dat de operatie voor de patiënt zo optimaal mogelijk verloopt.

De opleiding

Het Slingeland Ziekenhuis werkt voor de opleiding tot operatieassistent samen met twee verschillende opleidingsinstituten, namelijk Saxion Hogeschool te Enschede en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Afhankelijk van jouw vooropleiding en de onderwijsinstelling zijn er twee opties:

  1. Je volgt de vierjarige opleiding tot HBO-verpleegkundige en volgt tegelijkertijd de OKC-route waarmee je opgeleid wordt tot operatieassistent. Na de opleiding van vier jaar behaal je twee diploma’s: het HBO-V diploma en het CZO-diploma operatieassistent.  Vanaf leerjaar 3 ga je 1 dag in de week naar Saxion en ben je 4 dagen aan het werk op de OK.
  2. Je volgt de inservice opleiding tot operatieassistent. De opleiding duurt gemiddeld 2 jaar en 9 maanden. Je behaalt het CZO-diploma operatieassistent.  Nadat je de eerste 2 modules vooral theorie op school hebt gehad ga je vanaf de derde module 1 dag per week naar de HAN en ben je de ene week 3 en de andere week 4 dagen op de OK aan het werk. Om te starten aan de HAN heb je minimaal een HAVO diploma of een MBO-4 diploma nodig.

In beide situaties heb je gesolliciteerd naar een opleidingsplaats in het Slingeland ziekenhuis en krijg je een leer-arbeidsovereenkomst gedurende de opleiding.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie en de mogelijkheid tot zij-instroom op de website van Saxion  en HAN. Of neem contact op met onze praktijkopleiders via ocpraktijkopleiders@slingeland.nl