Radiodiagnostisch laborant

Een radiodiagnostisch laborant onderzoekt patiënten met behulp van röntgenstraling of magnetisme (MRI-scan). Met deze beelden onderzoekt de arts of er veranderingen zijn als gevolg van een bepaalde ziekte, aandoening of trauma. Radiologische onderzoeken worden verricht op de afdeling Radiologie en soms op de Spoedeisende hulp, de operatiekamer of op klinische afdelingen. Het Slingeland Ziekenhuis beschikt ook over echografie, CT-scan, apparatuur voor vaatonderzoeken (Dotters en Interventies) en hartcatheterisatie. Er is een aparte afdeling Nucleaire geneeskunde, waar beeldvorming plaatsvindt door het toedienen van radiofarmaca. Ook hier word je voor opgeleid.

Als radiodiagnostisch laborant ontvang je de patiënt, geef je voorlichting over het röntgenonderzoek en bereid je de patiënt hierop voor. Je begeleidt de patiënt en maakt de röntgenopnamen of assisteert de radioloog bij gespecialiseerd onderzoek. Je verwerkt en bewerkt het vastgelegde röntgenbeeld digitaal. Door de opkomst van nieuwe technieken wordt het gebied waarin de radiodiagnostisch laborant werkzaam kan zijn, steeds groter.

De opleiding

De opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) is een 4-jarige duale hbo- opleiding die start in 2024. Je start in september met een beroepsvoorbereidende periode van 20 weken, waarin je theoretisch onderwijs op de Hogeschool van InHolland in Haarlem volgt. Tijdens de rest van de opleiding heb je regelmatig een lesweek waarin je colleges, practica en groepsbijeenkomsten volgt. Als je geen schoolweek hebt, ben je op de afdeling aan het werk en krijg je optimale begeleiding om je te ontwikkelen binnen de verschillende modaliteiten.

Naast de werkweek van 32 uur is de verwachte zelfstudiebelasting 8 uur per week. Vanaf je 3e leerjaar draai je mee in alle diensten (dag-, avond-, nacht- en weekenddiensten).

Vooropleiding

Om te worden toegelaten tot de opleiding ben je in het bezit van:

  • HAVO of VWO-diploma, profiel natuur en gezondheid of natuur en techniek
  • MBO-diploma, niveau 4.

Interesse? 

Jaarlijks hebben we in september een opleidingsplaats beschikbaar. De sollicitatieprocedure loopt via een vacature op onze site.

Loopbaanontwikkeling

Kom je na het afronden van de opleiding in dienst van het ziekenhuis, dan zijn er volop kansen om je verder te ontwikkelen in de functie.